Nieuwe subsidie-ronde van start!

Nijmegen, 2 december 2024

Vandaag gaat de tweede subsidieronde van het Jessica Buitelaar Fonds van start. Het fonds stelt 10.000 euro beschikbaar voor begeleiders of behandelaren die werken in een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking en een goed idee hebben om de hoogwaardige persoonsgerichte zorg te stimuleren. De nieuwe periode om subsidie aan te vragen loopt van 2 december 2024 tot 15 februari 2025.

Het Jessica Buitelaar Fonds werd op 25 september 2023 opgericht door Jan, Monique en Luc Buitelaar, de ouders en broer van Jessica. Jessica werd op 25 september 1987 geboren. Ze leed aan het syndroom van Down en kon niet praten. Ze had autistische trekken en kreeg epilepsie. Op 32-jarige leeftijd werd bij Jessica een agressief melanoom vastgesteld. Op 15 januari 2022 overleed ze aan de gevolgen daarvan.

Begeleiders maken het verschil
Monique Buitelaar: “Tijdens haar leven was Jessica voor een groot deel afhankelijk van begeleiders in instellingen. Iedere begeleider gaf zelf vorm aan het contact met Jessica. Het viel ons op dat veel begeleiders zich niet bewust zijn van de meerwaarde die zij ieder op hun eigen manier bieden. Toch kunnen hun specifieke aanpak, werkwijze of creatieve ideeën heel bruikbaar zijn voor andere begeleiders én in andere organisaties. Juist daarom hebben wij het Jessica Buitelaar Fonds opgericht. Het is een fonds op naam dat we hebben ondergebracht bij stichting Reinaerde. Jessica heeft met veel plezier bij Reinaerde in Woudenberg gewoond.”

Subsidie om goede ideeën uit te werken
Begeleiders of behandelaren die werken in een organisatie voor verstandelijk gehandicapten kunnen subsidievoorstellen indienen om goede ideeën uit te werken. Deze voorstellen moeten aansluiten bij de doelstelling van het Jessica Buitelaar Fonds: het moet gaan om het bevorderen van persoonsgerichte zorg door begeleiders of behandelaren die werken in een organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking. Om zo bij te dragen aan het welzijn van zowel de doelgroep, als aan de kennis en vaardigheden van begeleiders en/of behandelaren ten behoeve van de praktijk.

Jan Buitelaar: “Het kan bijvoorbeeld gaan om een voorstel om kennis, tips, ervaringen en/of goede voorbeelden te delen over persoonsgerichte zorg in organisaties voor cliënten met ernstige meervoudige beperkingen, met autisme, et cetera. Of om een aanpak op het gebied van persoonsgerichte zorg die heel goed werkt en die een begeleider graag breder beschikbaar wil stellen aan andere collega’s in de eigen en/of andere organisaties. Of om de wens om een kortdurende stage te lopen bij een andere organisatie om meer kennis op te doen en die breder te delen. Of om de persoonsgerichte zorg te verbeteren voor cliënten die in de palliatieve fase in organisaties verblijven. Maar dit zijn slechts een paar voorbeelden om een idee te geven. We nodigen begeleiders juist van harte uit om vanuit hun eigen praktijk goede en creatieve voorstellen in te dienen!”

Carla van Hilten: “Met deze subsidie komt mijn langgekoesterde wens uit”
In 2024 honoreerde het Jessica Buitelaar Fonds een project over rouwverwerking bij cliënten met een verstandelijke beperking door Carla van Hilten. Carla is regiebegeleider bij Stichting Reinaerde in Houten.

 Carla: “Ik heb regelmatig te maken gehad met cliënten en hun verwanten die rouwden, terwijl dit niet als rouw of verlies werd herkend of erkend. Omdat dit tot schrijnende situaties leidt heb ik een opleiding gevolgd tot rouw- en verliesbegeleider gevolgd én deed ik onderzoek naar de aandacht die er in opleidingen voor is. Dat blijkt in de praktijk voor veel collega’s te weinig te zijn. Daarom bedacht ik een project om bewustwording te creëren en de basiskennis over het thema rouw en verlies bij begeleiders te vergroten. Belangrijk, want dan kunnen zij cliënten beter begeleiden in hun rouwproces. Met de subsidie van het Jessica Buitelaar Fonds breng ik dit nu tot uitvoering en kan ik het ook breder delen met andere instellingen. Die wens koesterde ik al lang en daar ben ik heel dankbaar voor!”.

Indienen en beoordeling van subsidieaanvragen
De voorstellen voor de nieuwe subsidieronde kunnen tot 15 februari 2025 worden ingediend via een aanvraagformulier.
Hier vind je alle informatie over de voorwaarden waar een aanvraag aan moet voldoen én over de beoordelingscriteria.

 De voorstellen worden geanonimiseerd beoordeeld door de Raad van Advies en het Bestuur van het Jessica Buitelaar Fonds. Op 28 april 2025 maakt het Bestuur bekend welke aanvragen voor subsidie in aanmerking komen.

Volgende
Volgende

10.000 euro subsidie voor project over begeleiding bij rouw en verlies