Werk jij in een organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking?

En heb jij een goed idee om de persoonsgerichte zorg te stimuleren?

Vraag dan vóór 1 april 2024 subsidie aan!

Het Jesssica Buitelaar Fonds
Als begeleider werk je hard, ben je dienstbaar en maak je het verschil met persoonsgerichte zorg en respectvolle bejegening. Het viel Monique en Jan Buitelaar op dat begeleiders zich vaak niet bewust zijn van hun unieke kwaliteiten waarmee ze het welzijn van cliënten verbeteren. Dat betekent dat een goede aanpak en goede ideeën vaak persoonsafhankelijk zijn, terwijl ze ook breder binnen - en tussen - instellingen van grote meerwaarde kunnen zijn.

Juist daarom hebben Monique en Jan het Jessica Buitelaar Fonds opgericht. Daarmee willen zij financiële steun bieden aan creatieve en/of nieuwe initiatieven op het gebied van deskundigheidsbevordering, uitwisseling, scholing en training van groepsleiding en andere medewerkers die binnen organisaties voor mensen met een verstandelijke beperking werkzaam zijn. Met als doel om de persoonsgerichte zorg voor mensen met een verstandelijke beperking in organisaties te stimuleren en/of het verbeteren van hun welzijn en/of dat van hun familieleden.

Wat voor soort voorstellen kun je indienen?
Alle voorstellen met ideeën die bijdragen aan het doel van het Jessica Buitelaar Fonds kunnen worden ingediend. Dat is dus heel breed. Hieronder geven we een paar ideeën ter illustratie. Laat je daar echter niet door beperken! Dus heb je andere ideeën die bijdragen aan het doel van het fonds? Stuur die dan vooral in!

Je kunt bijvoorbeeld denken aan:

  • Een voorstel om jouw kennis over een bepaald onderwerp met begeleiders van andere instellingen te delen. Denk bijvoorbeeld aan persoonsgerichte zorg voor cliënten met autisme, palliatieve zorg, et cetera.

  • Een voorstel voor het verder uitwerken van een idee waarmee je binnen jouw instelling al hebt geëxperimenteerd en dat de persoonsgerichte zorg voor cliënten verder helpt.

  • Een voorstel om tips, ideeën, ervaringen en/of aansprekende voorbeelden op bepaalde terreinen instellings-overstijgend te delen, bijvoorbeeld via een kennisbank.

  • Een voorstel om persoonsgerichte zorg te verbeteren voor cliënten die in de palliatieve fase in instellingen verblijven, ten behoeve van hun welzijn en dat van hun families.

  • Een voorstel voor een kortdurende stage bij een andere instelling, deelname aan een congres of een symposium over een onderwerp dat de persoonsgerichte zorg in jouw en andere instellingen verder kan helpen.

  • Een voorstel voor een sessie met een externe begeleider om met je team te bespreken hoe jullie persoonsgerichte zorg in de praktijk vormgeven. Daar kom je vaak in een reguliere teamvergadering niet aan toe. Op die manier kunnen tips, ideeën en goede voorbeelden worden uitgewisseld en kunnen jullie bespreken hoe jullie die binnen en buiten jullie instelling breder kunnen benutten.

Wie kunnen een aanvraag doen?
Je kunt een voorstel indienen als je werkt in een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking in Nederland en direct betrokken bent bij cliënten, bijvoorbeeld als begeleider, behandelaar of manager.

Wanneer kun je een aanvraag indienen?
Het fonds schrijft per jaar ten minste één oproep voor aanvragen uit. In 2024 loopt de eerste termijn voor het indienen van voorstellen van 25 januari 2024 t/m 31 maart 2024.

 Aan welke voorwaarden moet je aanvraag voldoen?

  • Je aanvraag draagt bij aan het doel van het Jessica Buitelaar Fonds; het bevorderen van persoonsgerichte zorg voor mensen met een verstandelijke beperking in instellingen en/of het verbeteren van hun welzijn en/of dat van hun familieleden.

  • Je aanvraag is niet politiek getint of religieus van aard.

  • Je aanvraag betreft nadrukkelijk geen financiering om met cliënten leuke activiteiten te doen, zoals uitjes. Hoewel dit van groot belang is, richt het Jessica Buitelaar Fonds zich op structurele verbeteringen door het vergroten van kennis of vaardigheden van begeleiders.

  • Je doet de aanvraag niet op persoonlijke titel, maar vanuit de organisatie waar je werkt.

  • Jouw leidinggevende moet akkoord zijn met de aanvraag.

  • Je aanvraag kan niet vanuit reguliere middelen worden vergoed.

  • Je mag voor een voorstel maximaal € 10.000 aanvragen.

  • Na goedkeuring moet je het voorstel binnen twee jaar ten uitvoer brengen.

  • Je brengt nadat je jouw voorstel in de praktijk hebt gebracht, schriftelijk en via een presentatie, verslag uit aan het Jessica Buitelaar Fonds.

Hoe worden de aanvragen beoordeeld?
Bij alle aanvragen wordt eerst gekeken of aan de randvoorwaarden (zie hierboven) is voldaan. Als dat niet zo is, ontvang je een bericht met de reden van afwijzing. Als je aanvraag voldoet aan de voorwaarden, dan wordt je aanvraag beoordeeld door de adviesraad en het bestuur van het Jessica Buitelaar Fonds.

De beoordeling van de aanvragen gebeurt aan de hand van de volgende criteria. Daarbij wordt gekeken of en in hoeverre:

  1. Het voorstel aansluit bij de doelstelling van het Jessica Buitelaar Fonds.

  2. Het voorstel cliënten en/of hun familie duidelijk iets oplevert op het gebied van persoonsgerichte zorg.

  3. Er een goede balans is tussen de kosten en de opbrengsten van het voorstel.

  4. Het voorstel de aanvrager duidelijk iets oplevert.

  5. Het voorstel ook iets oplevert buiten de werkplek van de aanvrager, dat wil zeggen dat het bijdraagt aan bredere kennisdeling binnen en/of buiten de eigen instelling.

  6. Het voorstel origineel/vernieuwend is.

  7. Het voorstel een duidelijk en haalbaar plan van aanpak bevat.

  8. Het aangevraagde bedrag reëel is ten opzichte van wat er zal worden uitgevoerd.

Bij de beoordeling van de voorstellen door de adviesraad en het bestuur worden de bovenstaande criteria 1 t/m 3 zwaarder meegewogen.

Wanneer weet je of je aanvraag in aanmerking komt voor subsidie?
Uiterlijk 1 juni 2024 laten we je per e-mail met een toelichting weten of jouw aanvraag wel of niet in aanmerking komt voor subsidie door het Jessica Buitelaar Fonds.
Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd. Als je aanvraag niet in aanmerking komt voor subsidie, dan kun je een nieuwe aanvraag indienen bij een volgende oproep voor het indienen van voorstellen.

Hoe kun je een aanvraag indienen?
Heb jij een goed idee dat aansluit bij de doelstelling van het Jessica Buitelaar Fonds? En zou je dat graag willen uitvoeren met behulp van financiering door het fonds? Doe dan een aanvraag voor subsidie!

Aanvraagformulier & de voorwaarden en beoordelingscriteria
Hier kun je het aanvraagformulier downloaden, evenals de voorwaarden en beoordelingscriteria.

Heb je vooraf nog vragen?
Bijvoorbeeld of jouw idee passend is, of over de procedure? Stuur dan een mail met je vragen en je contactgegevens aan het Jessica Buitelaar Fonds. We nemen dan snel contact met je op.