10.000 euro subsidie voor project over begeleiding bij rouw en verlies

Utrecht, 15 juni 2024 – Het Jessica Buitelaar Fonds honoreert een project over rouwverwerking bij cliënten met een verstandelijke beperking met een subsidie van 10.000 euro. De subsidieaanvraag is een initiatief van Carla van Hilten, Regiebegeleider bij Stichting Reinaerde in Houten. Carla wil de basiskennis over rouw bij begeleiders vergroten, zodat zij hun cliënten beter kunnen begeleiden in hun rouwproces. Dankzij de subsidie kan dit project nu worden uitgevoerd.

Het is de eerste keer dat het Jessica Buitelaar Fonds een subsidie uitkeert. Het fonds is vernoemd naar de Nijmeegse Jessica Buitelaar. Zij had het syndroom van Down en overleed in januari 2022 op 34-jarige leeftijd aan de gevolgen van huidkanker. Zij was haar hele leven zorgafhankelijk.

Jessica’s ouders, Monique en Jan, en haar broer Luc, hebben het Jessica Buitelaar Fonds in september 2023 opgericht. Hiermee willen zij hoogwaardige persoonsgerichte zorg bevorderen door begeleiders en behandelaren die in instellingen werken voor mensen met een verstandelijke beperking. Om zo bij te dragen aan het welzijn van zowel de doelgroep, als de begeleiders. Het fonds biedt financiële steun aan creatieve en/of nieuwe initiatieven op het gebied van deskundigheidsbevordering, uitwisseling, scholing en training.

Het Jessica Buitelaar Fonds schrijft per jaar ten minste één oproep voor subsidieaanvragen uit. De eerste ronde was dit jaar van eind januari tot eind maart. Er kwamen in totaal 18 aanvragen binnen, die door het bestuur en de adviesraad van het fonds geanonimiseerd zijn beoordeeld. De aanvraag van Carla van Hilten kreeg de hoogste score, wat nu met 10.000 euro subsidie wordt gehonoreerd.

Carla werkt al sinds december 2000 bij Reinaerde voor en met mensen met een verstandelijke beperking. “In die ruim 20 jaar heb ik regelmatig te maken gehad met cliënten en hun familie en verwanten die rouwden, terwijl dit niet als rouw of verlies werd herkend of erkend. Omdat dit tot schrijnende situaties leidt ben ik me daarin gaan verdiepen. Ik heb een opleiding gevolgd tot rouw- en verliesbegeleider én deed onderzoek naar de aandacht die er in opleidingen aan wordt gegeven. Dat blijkt in de praktijk voor veel collega’s te weinig te zijn. Daarom heb ik een project bedacht om bewustwording te creëren over het thema rouw en verlies. Onderdeel daarvan is het geven van workshops voor collega’s over rouw en verlies om bewustwording en handelingsbekwaamheid te stimuleren, zodat zij hun cliënten en hun dierbaren kunnen begeleiden bij rouw- en verlieservaringen. Ik ben het Jessica Buitelaar Fonds heel dankbaar voor deze subsidie, omdat ik hiermee dit project binnen Reinaerde tot uitvoering kan brengen en de aanpak ook breder met andere instellingen kan worden gedeeld.”

Bij de beoordeling van de subsidieaanvragen door het bestuur en de adviesraad sprong de aanvraag van Carla eruit. Bestuursvoorzitter Karen Schipper: “Haar idee sluit volledig aan bij de doelstelling van het fonds om persoonsgerichte zorg te bevorderen voor mensen met een verstandelijke beperking. Naar de overtuiging van het bestuur en de adviesraad zorgt deze aanvraag, in een zware tijd, voor persoonlijke aandacht en menswaardigheid voor mensen met een verstandelijke beperking én hun omgeving. Carla beoogt met haar aanvraag zowel de basiskennis voor medewerkers te vergroten over rouw door cliënten met een verstandelijke beperking, als om hen concrete handelingsperspectieven te geven. Daarbij kan Carla’s project ook instellingsoverstijgend worden geïmplementeerd en is het toepasbaar bij alle mensen met een verstandelijke beperking, ongeacht de aard van hun beperking.”

Volgende
Volgende

Van start met aanvragen voor subsidie