In 2024 heeft het Jessica Buitelaar Fonds een project over rouwverwerking bij cliënten met een verstandelijke beperking gehonoreerd met een subsidie van 10.000 euro. De subsidieaanvraag is een initiatief van Carla van Hilten, Regiebegeleider bij Stichting Reinaerde in Houten. Carla wil de basiskennis over rouw bij begeleiders vergroten, zodat zij hun cliënten beter kunnen begeleiden in hun rouwproces. Dankzij de subsidie kan dit project nu worden uitgevoerd.

Carla werkt al sinds december 2000 bij Reinaerde voor en met mensen met een verstandelijke beperking. “In die ruim 20 jaar heb ik regelmatig te maken gehad met cliënten en hun familie en verwanten die rouwden, terwijl dit niet als rouw of verlies werd herkend of erkend. Omdat dit tot schrijnende situaties leidt ben ik me daarin gaan verdiepen. Ik heb een opleiding gevolgd tot rouw- en verliesbegeleider én deed onderzoek naar de aandacht die er in opleidingen aan wordt gegeven. Dat blijkt in de praktijk voor veel collega’s te weinig te zijn. Daarom heb ik een project bedacht om bewustwording te creëren over het thema rouw en verlies. Onderdeel daarvan is het geven van workshops voor collega’s over rouw en verlies om bewustwording en handelingsbekwaamheid te stimuleren, zodat zij hun cliënten en hun dierbaren kunnen begeleiden bij rouw- en verlieservaringen. Ik ben het Jessica Buitelaar Fonds heel dankbaar voor deze subsidie, omdat ik hiermee dit project binnen Reinaerde tot uitvoering kan brengen en de aanpak ook breder met andere instellingen kan worden gedeeld.”

Bij de beoordeling van de subsidieaanvragen door het bestuur en de adviesraad sprong de aanvraag van Carla eruit. Toenmalig bestuursvoorzitter Karen Schipper: “Haar idee sluit volledig aan bij de doelstelling van het fonds om persoonsgerichte zorg te bevorderen voor mensen met een verstandelijke beperking. Naar de overtuiging van het bestuur en de adviesraad zorgt deze aanvraag, in een zware tijd, voor persoonlijke aandacht en menswaardigheid voor mensen met een verstandelijke beperking én hun omgeving. Carla beoogt met haar aanvraag zowel de basiskennis voor medewerkers te vergroten over rouw door cliënten met een verstandelijke beperking, als om hen concrete handelingsperspectieven te geven. Daarbij kan Carla’s project ook instellingsoverstijgend worden geïmplementeerd en is het toepasbaar bij alle mensen met een verstandelijke beperking, ongeacht de aard van hun beperking.”