TAVG: ‘Een bijzonder waardevol boek voor artsen’

In het eerste kwartaalnummer van 2025 van Het Tijdschrift voor artsen verstandelijk gehandicapten (TAVG-Magazine), schreef het Joyce Voeten-Van der Louw, arts en VG-psychiater, een recensie over ‘De Ogen van Jessica. Over moederschap en de Parallelle Wereld van downsyndroom’.

“Wanneer Monique Buitelaar de parallelle wereld beschrijft waarin haar dochter Jessica leeft, moest ik direct denken aan een patiënt uit de zorginstelling waar ik ooit mijn opleiding tot arts VG begon. Deze patiënt bracht haar dagen door op een schommel. Vaak dacht ik, terwijl ik gehaast van de ene woonlocatie naar de andere reed om huisbezoeken af te leggen: wat moet het heerlijk zijn om zo zorgeloos te kunnen schommelen. Maar die gedachte werd altijd gevolgd door een realisatie: wat als ze ziek wordt en haar klachten niet kan uiten of begrijpen? Dan is die zorgeloosheid snel verdwenen.”

Voeten-Van der Louw benadrukt het belang van (in het bijzonder het tweede deel van) het boek: niet alleen voor artsen verstandelijk gehandicapten (VG), maar ook voor artsen in andere disciplines.

“Het verhaal onderstreept nogmaals hoe belangrijk het is dat artsen niet alleen aandacht besteden aan de patiënt, maar ook aan het systeem rondom hen. Dit inzicht is essentieel om van geneeskunde daadwerkelijk ‘geneeskunst’ te maken, zeker in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.”

Lees hier de recensie (p.21).

Vorige
Vorige

DownUp: ‘Een indrukwekkend boek voor ouders, broers, zussen én artsen’

Volgende
Volgende

Pluspunt: ‘Een waardevol boek vol (h)erkenning voor ouders, broers en zussen’